Меч

І сім зір Він держав у правиці Своїй, а з уст Його меч обосічний виходив, а обличчя Його, немов сонце, що світить у силі своїй.
(Об’явлення 1:16)

Кожен символ має певний інформаційний код, який задає певний образ понять. Так у кожного соціального стану з давна існують професіональні атрибути, які мають ще символічний сенс. Як відомо, у багатьох народів давно виник генітальний культ, в якому в якості сакрального початку виступали чоловічі і жіночі геніталії, органи розмноження тварин і рослин (квіти), насіння рослин, – як символи життєвої енергії, родючості, захисту. Також, як символ певної домінації в своїй соціальній групі. Так, наприклад, вили – фалічний символ селянина. А вагінальний гаманець – символ купців. Хрест – священнослужителя. Фалічний меч – символ воїнського стану. Меч має багато різноманітних форм і представлений майже у всіх народів.

Цивілізація розвивалась так, що воїнський стан став правлячим класом. Васали, як охоронці монарха повинні бути озброєними весь час. Право носити меч повсякчас стало привілеєм пануючого класу. Меч символізує владу і порядок.

Роль меча в релігіях і міфологіях одна з основних. В індуїзмі Калкі – передбачене майбутнє втілення Вішну – зображується на білому коні, що тримає звичайні емблеми Вішну й зброю, подібну мечу. Калки буде породжений наприкінці Каліюги, нинішньої темної епохи, й проголосить початок нової юги. У ведичній традиції меч символізує блискавку. У буддизмі меч сприймається як зброя мудрості, символ просвітління. «Подібно тому, як меч розтинає вузли, так і розум досягає найзатишніших куточків буддійської думки». Манджушрі, один із трьох головних бодхісаттв у буддійській міфології, зображується як фігура, що тримає в піднятій правій руці палаючий меч і у лівій руці книгу. У даосів меч символізує проникаюче в сутність явища осяяння, перемогу над неуцтвом. У японців меч – це мужність, сила. Поряд із перлиною та дзеркалом, священний меч, подарований Сусаноо богині Аматерасу, належить до Трьох Великих Скарбів Імператора. Бог бурі Сусаноо добув його в бою з восьмиголовим драконом. У скандинавській міфології згадується меч Фрейра, що боровся сам по собі, й меч Хеймдалля, стража біля мосту-веселки Біврест. За давньогрецьким переказом, сіракузький тиран Діонісій Старший запропонував своєму фавориту Дамоклу, який вважав його найщасливішим із смертних, на один день свій престол. Дамокл раптово під час бенкету побачив над своєю головою меч, що висів на кінській волосині, й зрозумів примарність благополуччя, постійно присутню загрозу при вдаваному процвітанні. «Дамоклів меч» — образний вислів, що означає постійно загрозливу небезпеку при видимому благополуччі. У християнстві меч уособлював страсті Господні, мучеництво. Він є зброєю архангела Михаїла, а також використовується як атрибут багатьох святих. За допомогою меча відтинається все недостойне й безплідне, «усяке дерево, що не приносить доброго плоду». Біблейські херувими з вогняними мечами охороняють ворота раю. Меч при цьому символізує начало вищої справедливості. У мусульман меч символізує священну війну проти невірних, а також війну людини проти його власного зла. В алхіміків хвилясті, двосічні мечі, що нагадують язики полум’я, символізують вогонь, що очищає, і подібно духу, вбиває й воскрешає до життя.(с віка)

Нарешті, «мечі» – одна з мастей карточної системи Таро. За традицією Мечі вважається важкою мастю, однак важкою – ще не означає негативної. У ворожінні на картах таро Мечі символізують сферу боротьби, протистоянь, подолання перешкод, прагнення до лідерства і перемоги. Це масть завоювань, рішучих дій, перемог, але разом з тим вона ж нагадує, що не буває перемог без поразок, адже чиясь перемога завжди має на увазі чийсь програш.

Розглянемо меч в сакральному сенсі. Меч як атрибут лідера чи володаря певної громади, є символом правосуддя і справедливості. Майже в усіх культурах і релігіях меч має значення сили, що обмежує хаос і керує системою. Саме піднятий до верху меч – символ справедливості та покарання не справедливості. Через занесений меч не йде знання і благодать. Занесений меч – це страх. Занесений меч – сила що нище, розділяє, ламає певну форму. Але після покарання, настає час зцілення. Меч лезом до низу – символ милосердя. Через справедливість до милосердя. Коли правосуддя реалізоване – настає час милосердя.

Так в церемоніалі британських монархів існує традиція трьох мечів – Меч духовного правосуддя, Меч світського правосуддя та Меч милосердя, (що зветься – Curtus «короткий», бо має обламаний тупий кінець), де монарх виступає представником Небесних сил, провідником правосуддя і милосердя.

Отже, піднятий до гори меч є запобіжником хаосу але опущений меч – милосердя, як сила, що має змогу карати але не карає, а прощає. Так Ісус Христос прощає нас і виявляє нам милість, може допомагати нам прощати і виявляти милість іншим людям. Якщо ми прощаємо людям їхні прогріхи, наш Небесний Батько також простить нам наші. Ісус просить нас: “Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний!” (Лука 6:36). Головна доктрина Христа про гріховність вчинків людини, а не самої природи людини, виражається в символі опущеного лезом в низ меча Опущений до низу меч вказує на те, що караюча місія меча виконана – гріх відділений від людини і тепер у волі самої людини мати гріх чи ні. Саме в цьому виражається милість Христа. Слово Христа, що дає істину – є меч, що виходить із уст Спасителя. В «Одкровенні» Іоанна меч виходить із вуст Христа як символ непереможної небесної істини. Як слово, що вражає зло, що вказує на природу гріха.

І меч – це інструмент, який пробиває, проторує перепони. Це промінь Світла, що тече з Джерела, що пробиває шкарлупу невігластва та інстинктів.

H.

 

Опубліковано в альманах “Ініціація” випуск №016 Липень – Вересень 2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *